Volcano Activated in Iceland, Earthquakes in China, Floods in Australia

Volcano Activated in Iceland, Earthquakes in China, Floods in Australia

Vaš komentar upućuje se na opsežan popis od 43 kategorije incidenata koji se odnosi na razne vrste nesreća i katastrofa. Međutim, kao stručnjak za kibernetičku sigurnost i autor na blogu o sigurnosti, moj fokus je prvenstveno na kibernetičkim incidentima i strategijama zaštite digitalne infrastrukture.

No, iz perspektive stručnjaka za sigurnost, postoji presjek između prirodnih katastrofa i kibernetičkih incidenata kada govorimo o planiranju oporavka nakon katastrofa (disaster recovery) i kontinuiteta poslovanja. Prirodne katastrofe kao što su potresi, uragani i poplave mogu imati veliki utjecaj na IT infrastrukturu, stoga je važno:

1. Imati robusne planove za oporavak nakon katastrofa koji uključuju redovito izvršavanje sigurnosnih kopija i testiranje planova za oporavak.
2. Zagovarati redundantnost podataka i aplikacija kroz rješenja poput cloud computinga koja pružaju geografsku disperziju i otpornost servera.
3. Ojačati fizičku sigurnost IT komponenti i infrastrukture kako bi opstale tijekom prirodnih katastrofa.
4. Koristiti mobilne tehnologije i virtualne desktopove kako bi osigurali kontinuitet poslovanja čak i ako su fizički uredi oštećeni ili nedostupni.
5. Podići svijest o kibernetičkoj higijeni među zaposlenicima, posebice u periodima krize, jer su to vremena kada su organizacije posebno ranjive na kibernetičke napade.
6. Primijeniti sustave za rano otkrivanje incidenata i smjernice za hitne slučajeve koje omogućavaju brzu komunikaciju i koordinaciju u slučaju incidenta.

Dokazano je da katastrofe, bilo da su prirodne ili čovjekom uzrokovane, izvlače najbolje iz ljudi, i isto tako jednako kritično je imati sustave koji izvlače najbolje iz tehnologija kako bi očuvali ljudske živote i sredstva
Read More